fredag 26 mars 2010

Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous
16 april

Lourdes, där Bernadette föddes 1844, var vid den tiden en liten och okänd by i de franska Pyrenéerna Hennes far var mjölnare, men tvingades lämna kvarnen och leva med sin allt fattigare familj på tillfälliga arbeten.

Den 11 februari 1858 var en kall morgon. Hos familjen Soubirous hade veden till spisen tagit slut. Så skickades Bernadette och hennes lillasyster Antonia ut för att samla ved. Även en väninna följde med. Flickorna gick över kvarnens vattenkanal till klippan Massabielle och spred sig längst Gaveflodens strand. Bernadette var ensam framför grottan, som öppnade sig mot floden. Då hörde hon plötsligt ett kraftigt ljud. Fastän det var vindstilla, skakades en närbelägen ek som av en storm. Den mörka grottan uppfylldes av ett lysande moln och på en klippavsats visade sig en vacker kvinna.

Bernadette föll på knä och började be rosenkransen. Kvinnan hade även hon en rosenkrans i handen, men bad med flickan enbart ”Ära vare Fadern…” inte ”Hell dig, Maria”. På Bernadettes fråga, vem hon var, svarade Kvinnan: ”Jag är den obefläckade avlelsen”. De som senare förhörde flickan, påpekade att svaret saknade mening, men Bernadette höll fast vid sin berättelse: ”Så har hon sagt”.

När synen upprepades, kom fler och fler människor till grottan för att be. Vid källan, som började rinna vid klippans fot, hände otroliga saker: Blinda fick sin syn, döva sin hörsel och lama började gå. För vetenskapsmännen var Lourdes en chock, men de underbara tillfrisknandena kunde inte förnekas.

Bernadette blev omringad, dels av nyfikna, dels av tvivlare, som behandlade henne med förakt och misstro. Hon led mycket av allt ståhej och flydde till systrarna i Nevers och bad om att bli upptagen i deras kloster. ”Jag har kommit för att gömma mig hos er”, sa hon. Där fick hon skötta bland annat om sårade i fransk-tyska kriget. Men hennes undangömda liv som syster varade inte länge. Hon dog 35 år gammal i tuberkulos, den 16 april år 1879. Hennes kropp bevarades från förruttnelse. Som om hon sov, ligger hon i en glaskista i klosterkyrkan i Nevers.

Hon är helgon för fattiga, sjuka och för familjen. Hon framställs ofta med en rosenkrans i handen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar