lördag 16 juli 2011

Saliga Kateri Tekakwitha


Saliga Kateri Tekakwitha
Högtid: 14 juli

Kateri föddes nära staden Auriesville, New York, år 1656 och var dotter till en Mohawk krigare. När hon var fyra år gammal dog båda hennes föräldrar av smittkoppor. En sjukdom som även angrep Kateri, och som lämnade kvar många ärr på hennes kropp och ansikte.

Kateri konverterade till kristendomen som tonåring och lät sig döpas vid tjugo årsåldern, vilket väckte stor fientlighet gentemot henne från stammens sida. Men trots att hon fick lida mycket för sin tro, förblev hon fast vid det. Kateri flyttade så småningom till en kristen indiankoloni i Kanada. I den kristna kolonin levde Kateri ett liv ägnad åt bön. Hon arbetade med att ta hand om fångar och med att vårda sjuka och äldre. Varje morgon, även under de kallaste vinter dagarna, stod Kateri utanför kapellets dörr och väntade tills den öppnade. Hon älskade kapellet och brukade stanna där tills den sista mässan för dagen firades. Hon var trogen eukaristin och Jesus.

Kateri dog den 17 april, 1680 vid tjugofyra årsåldern. Några minuter efter sin död, så försvann alla ärr Kateri hade på kropp och ansikte. Hon är idag känd som "Lily of the Mohawks" i USA och Kanada. Kateri saligförklarades 1980, och arbete pågår för närvarande för att få henne kanoniserad av kyrkan. Hon är den första indianen som har saligförklarats. Än idag besöker hundratusentals pilgrimer hennes födelse plats vid Auriesville, New York.

Saliga Kateri värnar om miljön och ekologin.

Om ni vill läsa mer om Saliga Kateri, kan ni besöka www.lily-of-the-mohawks.com, eller www.catholic.org/saints

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar