söndag 30 januari 2011

Helige Johannes av Gud

Helige Johannes av Gud, ordensstiftare
8 mars
På kvällarna och under natten kunde man på Granadas gator möta en utmärglad man i munkdräkt, som med orden: ”Gör det goda, broder!”, räckte fram sin kollektpåse. Hela staden kände honom. Han sov knappt, utan arbetade hela dagen för sina sjuka och tiggde för dem under natten. Han ansåg att han redan förlorat för mycket tid på onödiga saker.

Johannes av Gud föddes år 1495 i Montemoro Novo i Portugal. Han hade prövat allt. Han hade varit herde, bonde, soldat i kejsar Karl V:s armé. Vid 40 årsålder hamnade han i Granada, där han sålde böcker och helgonbilder.

Så varför förändrade Johannes sitt liv så drastiskt? Det var nämligen en predikan av den helige Johannes av Avila år 1539 som förändrade hans liv fullständig. Han började gå barfota och delade sina få ägodelar med de fattiga. Myndigheterna ansåg att han hade blivit galen och spärrade in honom på hospitalet (sjukhus). Trots att staten på den tiden hade pengar så var sjukhusen samhällets skamfläck. De liknade mer ett fängelse där de sjuka inte fick komma ikontakt med resten av samhället.

Snart visade det sig att Johannes var allt annat än sinnessjuk. Med kärlekens kraft började han reformera Granadas sjukhus. Han införde stränga hygieniska regler, lät utbildad personal ta över sjukvården – kort sagt: han byggde det första moderna sjukhuset i världen. Den bästa vården som han lärde var kärleken till de sjuka.

Strax efter hans död den 8 mars år 1550 grundade hans lärjungar de barmhärtiga brödernas ordern, som spred sig över hela den katolska världen. Alla katolska storstäder har ett sjukhus efter den heliga Johannes idéer, och än idag erbjuder de den bästa och modernaste läkarvården – men först och främst en djup kärlek till de sjuka.

Helige Johannes av Gud är skyddshelgon för de döende, brandmän, hjärtpatienter, och sjukhus personal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar